Fuerteventura a její kuchyně

Na Fuerteventuře stejně jako i na ostatních ostrovech se již zabydlela gastronomie z celého světa, nicméně o místní speciality tady rozhodně není nouze! Původní kuchyně na Fuerteventuře je silně ovlivněna jednotlivými regionálními kuchyněmi, které převládají na území Španělska. Jde o kuchyni andaluskou, kastilskou, ale také třeba extramadurskou.

Fuerteventura a její kuchyně vás mile překvapí

Často se turisté setkají s tradičními omáčkami mojo, které se podávají k mnoha různým pokrmům. K přípravě omáčky mojo se používá nejčastěji ocet, olej, česnek, sůl a mnoho různých bylinek. Mnohdy se také používá k výrobě této omáčky paprika a koriandr. Omáčka se podává například k rybám a jiným mořským plodům anebo k zelenině. Tradičním pokrmem je takzvaný kotlík, který označují místní jako cocido. základem tohoto pokrmu je vepřové maso, které se míchá s dýněmi, bramborami a také kukuřicí, cizrnou a dalšími ingrediencemi. Nejenom na kotlík se využívá o maso jehněčí a králičí. Jaké jsou tedy nejznámější pokrmy podávané na Fuerteventuře, ale také na ostatních ostrovech v Kanárském souostroví?

Ochutnali jste už tapas?

Pravděpodobně nejznámějším jídlem jsou tapas. Jedná se o jednohubky, které slouží buď jako jednoduchý předkrm, anebo jako klasické chuťovky k pivu či jiným nápojům. Tradiční jsou tapas s olivami, klobáskami, robotničkami anebo krevetami. Klasickým španělským jídlem, které má místo i na Fuerteventuře, je bezesporu paella. Toto jídlo pocházející původně z Valencie je typické svým rýžovým základem a také tradiční žlutou barvou. Za tradiční je považováno také místní čerstvé pečivo potřené česnekem s olejem, které se nazývá pan noc ajo. Upozornit je třeba také na tradiční místní placku Gofio, jídlo, které pochází od původních obyvatel Kanárských ostrovů, jimiž byli Guančové. Základem tradičního jídelníčku na Fuerteventuře jsou také tradiční polévky, tedy španělsky sopas. Známá je například zdejší bramborové polévka anebo polévka vyráběná z mořských plodů. V každé restauraci jsou na menu ryby a plody moře. Tradiční kanárská ryba se nazývá vieja a je podobná našemu kaprovi. Jinak si ale hosté mohou dát třeba okouna, mořskou štiku, anebo mušle na mnoho různých způsobů.

Mezi tradiční kanárské dezerty řadíme třeba malé koláčky z kukuřičné mouky, do nichž je přidáván anýz a med. Často se podává také flan, což je zapečený pudink s karamelem. Tradiční je i sortiment místních zmrzlin, které jsou označovány jako helado, a podávají se prakticky v každé restauraci. Z místních nápojů upozorníme třeba na ron miel, což je v podstatě rum s medem.

Přeposlat Tisknout

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist